Translate

maandag 3 mei 2010

Tempels en Geisha's

Een zondag in Kyoto met tempels, geisha's en heel veel Japanners.
Vandaag zijn we vroeg opgestaan en naar de wijk Gion en de Higashiyama mountains gegaan om de Yasaka shrine, de Koda-ji tempel en een voorstelling in het Gion Kobu Kaburenjo theater te bezoeken.
Een drukke warme dag. De temperatuur begint op te lopen. Morgen wordt het 24 graden.
Veel Japanners die op rits waren, hele gezinnen. De weg langs de heiligdommen loopt langs diverse stalletjes en winkeltjes, waar je van alles kan kopen en eten/drinken: recreeren op zijn Japans.





Yasaka shrine


De Koda-ji tempel is opgericht door een rijke dame van stand voor haar overleden echtgenoot. Niet alleen de tempel maar ook de tuinen zijn beroemd en terecht.
Vooral de Zen stone gardens vonden wij indrukwekkend en het kleine maar fraaie bamboebos.



Zen stone garden

schoenen uit, schoenen aan....


Om 15.10 uur (geen minuut eerder want dit is Japan) werden we verwacht in het Kobu Kaburenjo theater voor een theeceremonie. Met een grote groep Japanners en slecht 1 andere buitenlander kregen wij een smerig zoet gewrocht en dito groene thee voorgeschoteld. Maar daar ging het natuurlijk niet om.
Voordat de thee werd geserveerd demonstreerde een geisha hoe dat moest dat theeschenken. Iedere handeling is bestudeerd en wordt met uiterste precisie uitgevoerd. De schoteltjes moest je in de servet inpakken en meenemen. Rituelen... het barst er hier van.

Na de smerige groene thee konden we wachten in een zaal op de inmiddels bekende 'wachtbankjes' een soort lage tafeltjes voorzien van een rood doek. Onze plaatsen in het theater gaven goed zicht op het toneel. Het doek was heftig gekleurd en met gouddraad geweven (deed pijn aan je ogen). Japanners houden van felle kleurtjes, hoewel hun kleding zeer gedempt is.
Het stuk met veel geisha's, waarvan sommige rollen door mannen werden vertolkt, had o.i. niet veel om het lijf, maar het Japanse publiek vond het prachtig. Het zal wel over bedrog en liefde zijn gegaan, daar leek het op. Veel drama.





Wij begrepen niet waarom zoveel lelijke mannen, die niet mooi zijn te schminken als geisha's op het toneel staan, terwijl er toch genoeg vrouwen rondlopen in Kyoto. Tja, traditie....


straatbeeld Gion: aparte manier om reclame te maken


Voor de verandering hebben we Indiaas gegeten en daarna Gion by night gedaan. Dat ziet er heel anders uit als het donker is: mysterieus en spaarzaam verlicht door vele rode lantaarns. De moeite waard om deze detour te maken voordat we de subway naar huis namen. 
Morgen gaann we fietsen naar het bamboebos.

Dikke zoen
Carina

************
Cultuur:

Voorzichtigheid is het motto hier in Japan. Dat geldt voor alles, zelfs de ziekenauto's rijden als slakken. Al meters voor de kruising wordt dmv megafoon aangekondigd dat ze er aankomen en minderen ze vaart.  Nee je moet hier niet in een ziekenauto terecht komen, weet je zeker dat je dood bent als je eindelijk in het ziekenhuis aankomt. 

Geen opmerkingen: